İç Tesisat Denetimi ve Topraklama Ölçümleri
Ekosis olarak size nasıl yardımcı oluyoruz?
Elektrik İç Tesisleri Yönetmenliği, Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği, TS HD 60364-6 standardı ve TS EN 62305-1-2-3-4 serisi dış yıldırımlık standartlarına uygun olarak, alçak gerilim tesislerinin göz ile muayenesi, kaçak akım rölesi testleri, hata çevrim empedansı ölçümleri, toprak geçiş direnci ölçümleri, toprak özgül direnci ölçümleri, gerilim düşümü ölçümleri, döner manyetik alan ölçümleri, iletken devamlılık testleri, yıldırım koruma sistemleri dinamik direnç ölçümleri ve raporlamalarını yapıyoruz. Bu muayene ve ölçümler sonucunda tesisinizin korunması açısından eksikleriniz var ise Ekosis olarak aşağıdaki başlıklarda çözüm üretiyoruz.
Kaçak Akım Rölesi Çözümleri
Elektrik çarpılması ve Elektrik Arkı Kaynaklı yangınlarda kaçak akım rölesi çözümleri
Ülkemizde ve yurtdışında her sene elektrik ile istemsiz temas sonucunda çok sayıda çarpılma vakası, ölüm veya ciddi yaralanmalar ile sonuçlanmaktadır. Bu olayların çoğunluğu çeşitli endüstrilere ait fabrika ve tesislerde eksik ve/veya yanlış projelendirilmiş kaçak akım koruma sistemlerinden kaynaklanmaktadır.
Peki Ekosis doğru bir kaçak akım koruma sistemini nasıl tesis ediyor ?
1.Basamak (Topraklama Şebeke Tipinin Tayini): Öncelikle tesisinizin topraklama tipine göre dağıtım baraları ve son devrelerdeki kaçak akım rölesi ihtiyacınızı yangın, hayat koruma eşiklerine göre kategorize ediyoruz.
2.Basamak (Kaçak Akım Rölesi Seçimi): Uygulama yapılacak yüklerin tip ve karakteristiklerine göre uygun teknolojili kaçak akım rölelerini seçiyoruz.
3.Basamak (Doğru Montaj): Kaçak akım rölelerini istemsiz ve yanlış açmaları önleyecek şekilde emc (elektromanyetik uygunluk) ve seçici çalışma kurallarına uygun teknik ile montaj ediyoruz.
4.Basamak (Test ve Devreye Alma): Montajı tamamlanmış olan kaçak akım rölelerini TS HD 60364– 4-41:2015 ’de verilmiş olan açma akım ve zaman değerlerine kıyas ile ölçüyor ve raporluyoruz. Böylelikle işletme etkileri, üretim ve/veya montaj hatası kaynaklı yanlış uygulamaların tamamı ile önüne geçiyoruz.
Sonuç: Elektrik çarpılması ve elektrik kaynaklı yangınlara karşı etkin kaçak akım koruması ile işletme boyunca sorunsuz bir tesis hedefliyoruz.
Kaçak akım rölesi uygulamalarına dair detay bilgi için makaleler sekmesi altında yayımlamış olduğumuz yazıyı okuyabilirsiniz....
AG Darbe Koruma Düzeneği ( Parafudr ) Çözümleri
Günümüz modern fabrika ve üretim tesislerinde yaygın olarak yüksek teknolojili otomasyon panoları ve bunlara ait elektronik kontrol ve haberleşme kartları çalışmaktadır. Bu yüksek teknolojili sistemler, üretim sistemlerinin omurgasını teşkil etmekte olup önemsenecek sıklıkta gerilim darbeleri kaynaklı olarak hizmet harici kalmakta ve üretim kayıplarına neden olmaktadır.
Peki Ekosis olarak gerilim darbeleri kaynaklı kayıpların önüne nasıl geçiyoruz ?
1. Basamak: Öncelikle elektrik şebekenizi kaynaktan yüke doğru kategorize ediyoruz. Böylece korumanın gerçekleştireceği makineye uygun ana ve tamamlayıcı DKD (darbe koruma düzeneği veya parafudr) tiplerini seçiyoruz.
2. Basamak: yükünüze ait var ise DC ve haberleşme hatlarına uygun yardımcı DKD tiplerini belirliyoruz.
3. Basamak: Gerilim DKD’lerini EMC (Elektromanyetik Uygunluk) kuralları ve üretici talimnamelerine uygun olarak montajlıyoruz. (Doğru mesafe kablo kesitleri korumanın etkinliği için vazgeçilmezdir.)
Sonuç: Kritik öneme haiz elektronik kart, otomasyon ve kontrol sistemlerinizde gerilim darbesi kaynaklı olabilecek arızaların önüne geçiyoruz.
Yıldırım Darbelerinden Korunma Çözümleri
Bu konuda çözüm ortağımız YILKOMER ile birlikte TSEN 62305 serisi standartlara uygun olarak risk analizi, tesis boyutlandırma, pasif ve hibrit yıldırımdan korunma çözümlerini elektrik tesislerinde eş potansiyel ve topraklama konularını da göz önünde bulundurarak tasarlıyor ve uyguluyoruz.